?

Kan jeg ta stoffskiftemedisin og p-piller samtidig?

Kvinne 23 . 04 Mars 2021
Spørsmål

Hei. Jeg går på Yasminelle (på grunn av mistanke om PCOS) og har gått på disse i tre år. Var idag hos ett års kontroll hos gynekologen min. Vi ble enige om å ta blodprøver, hvor hormon-nivået og stoffskiftet mitt skulle sjekkes. Jeg har ingen av de nevnte symptomene for lavt stoffskifte, jeg sjekket også dette på blodprøver i 2019 og da så det helt ok ut, var hos konsultasjon hos en lege som jobber med pasienter med overvekt på sykehus. Men jeg bare lurer på om det viser seg at stoffskiftet mitt er lavt, kan jeg ta stoffskiftemedisin og P piller samtidig? Eller kan den ene medisinen påvirke den andre eller motsatt? Og må man ta medisiner for lavt stoffskifte? kan ikke endring av livsstil (sunnere kosthold, mer trening osv) hjelpe mot det? Er fortsatt ung så det å begynne på faste medisiner er litt skummelt! Og kan dette påvirke muligheten min for å bli gravid i fremtiden? Takk for svar!

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei

Stoffskiftemedisiner og p-piller kan fint kombineres. Dersom stoffskiftet er så lavt at du får symptomer av det, betyr dette at skjoldbruskkjertelen strever med å produsere nok hormon. Da kan det hende du får det bedre ved å tilføre stoffskiftehormon utenfra, i form av tabletter.

Stoffskiftehormon (tyroksin) er enkelt sagt hormonet som styrer hvor raskt eller langsomt prosesser i kroppens celler skal foregå. Ved lavt stoffskifte går prosessene langsommere, og man kan oppleve å bli trett, nedstemt, få treg mage, gå opp i vekt, føle seg tiltaksløs og glemsk, få muskel- og leddsmerter, sprø negler og økt søvnbehov, for å nevne noen av plagene.

Å spise sunt, være fysisk aktiv og få nok søvn er grunnlaget for god helse, og er alltid viktig. Dersom skjoldbruskkjertelen produserer for lite tyroksin, trenger man likevel tilskudd av tyroksin for å unngå slike symptomer som er beskrevet over. .

Verken p-piller eller stoffskiftemedisiner påvirker muligheten din for å bli gravid i fremtiden. Hvis man bruker stoffskiftemedisin fast, må man oftest justere behandlingen under svangerskap, men dette får du hjelp med av legen din. 

Hilsen SiO-legen

Finner du ikke det du leter etter?